4 min. prečítané

Peter, mohl bys prosím našim čtenářům vaši značku v pár větách představit. My jsme to sice udělali na našem blogu, ale slovy samotného zakladatele to bude mít úplně jinou váhu.

Samozrejme, rád. Značka Biatec je v hodinárskom svete veľmi mladá a dá sa povedať že zatiaľ aj veľmi malá. Prvá myšlienka na vytvorenie vlastnej značky ma nahlodávala síce už dlhšie, no až v roku 2016 som sa odhodlal a nechal si zaregistrovať ochrannú známku s názvom Biatec. Názov Biatec rezonuje v ušiach Slovákov v podstate už od ich detstva. Boli to staré keltské mince, pravdepodobne razené na území dnešnej Bratislavy, o čom nás učili už v základnej škole. No a keďže my by sme radi zanechávali v našich hodinkách aj slovenský otlačok, rozhodli sme sa, že našu značku pomenujeme práve Biatec. Na pôvodných biatekoch sa zobrazoval najčastejšie jazdec na koni, z čoho sa usudzuje, že to bolo meno samotného jazdca - panovníka. Neskôr sa tento symbol využíval napríklad aj na slovenskej päťkorunáčke. No a my sme chceli na tento odkaz nadviazať tým, že v podstate do každého modelu (s výnimkou potápačských) inštalujeme pod zadné veko nejakú “mincu” (po správnosti medailičku, pretože nejde o reálne platidlá). Tie mince sa sa použijú tématicky podľa kolekcie, prípadne vieme ich aj personalizovať a urobiť napríklad hodinky k rôznym výročiam alebo sviatkom. Tieto mince pre nás vyrába jedna z najstarších továrni sveta! Je to kremnická mincovňa, ktorá razí mince už takmer 700 rokov. Ešte by som mohol v stručnosti popísať, ako vzniklo naše logo. Zadal som jednej firme zákazku na tvorbu logotypu. Prišli asi s piatimi návrhmi a fakt neboli zlé. Ale nebolo to v mojich očiach ono. Potom som si uvedomil, ako môžete zadať takúto požiadavku grafickej spoločnosti, ktorá vie síce robiť dizajn, no poriadne ani nevie akú máte hlbšiu víziu so značkou. Tak som vytvoril naše logo v podstate sám. Malo by ísť o kombináciu slovenského dvojkríža (ktorý sa nedal registrovať ako ochranná známka) a keltského kríža, keďže Biatec boli keltské mince. Kríž je veľmi silný symbol, odkazuje aj na silnú kresťanskú tradíciu na Slovensku a je to logo, ktoré je ako jedno z mála, postavené na výšku. Teda sa veľmi dobre vyníma, keď sa nachádza medzi ostatnými logami, ktoré sú vytlačené vedľa neho. 

Biatec logo - návrh

Jaká cesta vedla k vlastní značce?

 Strastiplná… Určite by to nebolo tak náročné, keby sme disponovali veľkým kapitálom, no my sme v podstate začínali na zelenej lúke. Požičiavali nám rodičia a kamaráti. Veľmi nám však v počiatkoch pomohli aj samotní zákazníci, pretože boli ochotní si hodinky predobjednať so zálohou a trpezlivo čakali na ich dodanie. V Biblii sa píše, že viera hory prenáša a je to tak. My sme verili značke a naša rodina a zákazníci nám. 

Co tě motivuje a kam chcete s Biatecem růst?

Konfucius povedal veľmi peknú vec. „Vyberte si prácu, ktorú milujete, a už nikdy v živote nebudete musieť pracovať.“ To je to čo ma motivuje. Skutočne mám rád čo robím a nie som typ človeka, ktorý by bol spokojný, ak by pracoval “na druhého”. Páči sa mi tá voľnosť, že si môžem rozhodovať o svojom vlastnom čase a podobne. Dôležitou súčasťou toho je aj možnosť tvoriť. To, že máme možnosť vytvárať pekné predmety, ktoré budú súčasťou mnohých ľudských príbehov. Hodinky sú totiž predmetom osobnej povahy, niečo čo sa s človekom spája viac ako by sa mohlo zdať. Napríklad z pohľadu syna, ktorý hodinky po otcovi zdedí, môžu mať nevyčísliteľnú hodnotu, aj keď napríklad neboli veľmi drahé. Majú však v sebe zakódovaný jeho príbeh, nosíte niečo, čo celý život nosil Váš otec. A to je na nezaplatenie. Aj preto sme sa rozhodli ísť cestou mechanických strojčekov, pretože tie (ak sa o ne budete starať) pretrvajú veky. No a kam by sme chceli s Biatecom rásť? Popravde, nie sme typ agresívneho podnikateľa, kde by sme mali presne stanované plány a päťročnice. Fungujeme dosť živelne. Mám pocit, že postupne narážame na limit kúpyschopnosti v tomto segmente na Slovensku a preto by sme sa chceli postupne začať orientovať aj smerom mimo neho. 

Byly i chvíle, kdy jsi chtěl podnikání v hodinkách zabalit?

Samozrejme, ale nechcel by som zvrhnúť túto debatu do negatívnej roviny. Verte mi, prekážok bolo nespočetne veľa, hlavne v počiatkoch, no na to sa už snažím nemyslieť a skôr hľadím vpred, čo všetko nás ešte čaká. 

Máte ambice vyrábět na Slovensku i vlastní pouzdra, strojky nebo jiné součásti hodinek?

Určite áno, ale len veci, ktoré sú reálne v našich podmienkach. Máme plán zakúpiť CNC stroj s presnosťou niekoľko mikrónov, s ktorým by sme vedeli vyrobiť v podstate veľa komponentov, od puzdra, kovové náramky, spony až po súčiastky strojčeka ako napríklad vlastné rotory. Ale výrobu samotných strojčekov alebo číselníkov určite neplánujeme. Na to sú potrebné multimiliónové investície a tie si nerobí takmer žiadna hodinárska firma na svete sama. Takže tie by sme chceli aj naďalej nakupovať od našich zahraničných dodávateľov. Mnoho z nich robí pre iné špičkové hodinárske firmy od Omegy až po Ulysse Nardin, ale rozdiel je v tom, že my sa držíme cenami pri zemi. 

Hlavný hodinár značky Biatec

Hlavný hodinár značky Biatec skladá hodinky pred publikom.

Kde berete inspiraci pro vytváření nových modelů / designů?

Väčšinou sú nám inšpiráciou práve iné hodinárske značky, takže by bolo naivné myslieť si, že sa neinšpirujeme inými a zakaždým vymýšľame koleso nanovo. No vždy si chceme zachovať vlastnú identitu a s prihliadnutím na to, že nerobíme kópie ale náš vlastný dizajn. Väčšinou nás teda inšpirujú iba jednotlivé časti hodiniek, ako napríklad samotné hodinové indexy, ručičky a pod. Dnes je ale celkovo problém v tom, že tým, že je toho všade tak veľa, tak v podstate na každej značke sa dá nájsť niečo, čo už použil niekto iný pred tým. My sme si napríklad s Milošom (dizajnérom značky) hladkali ego, že ako sa nám podarilo urobiť pekné puzdro na dámske hodinky Magnifique. Mysleli sme si, že je vcelku originálne, kým som asi o dva týždne čistou náhodou zbadal na internete fotku jednej nemenovanej značky, kde som sa až striasol, že aké majú puzdro podobné tomu našemu. Sme sa smiali, že nás ľudia budú “hejtovať” za to, že sme spravili kópiu, pritom zámer to fakt nebol. No naša zásada je robiť aspoň bežnú kolekciu jednoduchou, kde ľahko odčítate čas. Tam teda veľakrát nie je čo vymyslieť, musí to mať predsa hodinovú a minútovú ručičku a indexy. Trochu viac extravagantní sa snažíme byť pri limitkách. Teraz napríklad chystáme ďalšiu limitku, ktorá bude celkom vyčnievať z radu “obyčajných”. No a čo sa týka limitiek ako Kriváň alebo Štefánik, tam je inšpirácia zjavná už z názvu. No väčšina modelov je neutrálna aj s anglickými názvami, aby sme ich vedeli predať aj v zahraničí. Kriváň si asi nekúpi Američan. 

Biatec Magnifique - puzdro dámskeho modelu

Biatec Magnifique - puzdro prvého dámskeho modelu, ktorý vychádza z potápačského modelu Leviathan.

Jsou pro vás práce na podobných limitkách s prodejci zajímavé?

Určite áno, radi tvoríme nové modely a keď je takáto príležitosť, určite je vítaná. Takisto sme robili hodinky aj pre iné firmy a celkovo sme otvorení spolupráci na rôznych limitovaných edíciách. Našou výhodou je to, že sme malá, nezávislá značka, ktorá si môže dovoliť zabávať sa aj s menšími zákazkami. Osobne sa mi limitka Helveti veľmi páči, vychádza z nášho štandardného modelu Majestic, no nájdete v nej pekné detaily, ktoré odkazujú na spolupatričnosť našich dvoch národov – českého a slovenského.

Biatec Helveti - limitovaná edícia

Biatec Helveti - limitovaná edícia venovaná k 30 výročiu spolupatričnosti ČR a SR.

Jak vznikaly vaše úspěšné limitky Štefánik nebo Kriváň? Osobně je považuji za velmi originální a dotažené do posledního detailu.

Vďaka. Byť inšpirovaný Štefánikom je viac než prirodzené, hlavne keď ste Slovák. Čítal som o ňom zopár publikácií a ako človek bol skutočne výnimočná osobnosť, veľmi mnohostranný, a z mojho pohľadu je až neuveriteľné ako môže jeden človek za tak krátky život dosiahnuť také veľké veci ako dosiahoľ. V podstate mu ako národ môžeme ďakovať za našu existenciu. Pod Kriváňom som bol týždeň dozadu a vždy keď sa na tu horu pozriete, viete že je výnimočná. Je to proste symbol, dominanta Tatier. 

Biatec Dark Sky - limitovaná edícia Kriváň

Biatec Dark Sky - limitovaná edícia Kriváň

Jak bys popsal vašeho typického zákazníka? A věříš tomu, že i v Čechách můžete hrát na určitý patriotismus a lásku Čechů ke Slovensku?

Typický zákazník je človek, ktorý zdieľa podobné hodnoty ako my. Nie sme tkz. “fast fashion”, snažíme sa tvoriť hodnotné veci, ktoré dlho vydržia. Takže sa dá povedať, že každý, kto má rád kvalitné produkty ale zároveň nevie alebo nechce za ne utratiť niekoľkomesačnú výplatu môže byť našim zákazníkom. Ak by som to mal sortovať, tak sú to prevažne ľudia od 35 rokov vyššie, zatiaľ hlavne páni, väčšinou stredný management, lekári, podnikatelia ale samozrejme, môže to byť v podstate hocikto, komu sa naše hodinky páčia. Veľa ľudí naše hodinky kupuje ako darčeky pre svojich blízkych, niekedy aj pre zamestnancov. 

Díky za tvůj čas a ať se vám s Biatecem dále jenom daří!

Ja ďakujem za možnosť rozhovoru a takisto želám všetko dobre tebe aj Helveti. Registrujem ju už takmer od jej počiatkov a je neskutočne kam až ste sa posunuli za pomerne krátku dobu.

Pozn: Tento rozhovor bol vedený medzi Jiřím Štencekom (majiteľom HELVETI) a Petrom Kožárom (zakladateľom značky Biatec).